Kediler neden kusarlar? Kedilerin Kusması Hastalıktan Mıdır?

20-05-2022 02:20
Kediler neden kusarlar? Kedilerin Kusması Hastalıktan Mıdır?
Kusmak tüm canlılarda istenmeyen ve beklenmeyen bir durum. Bir refleks olan kusma insanlarda olduğu gibi kedilerde de mevcut. Hatta kedilerin kusması sık rastlanabilir ve çokça karşılaşabileceğiniz durum. İster evinizde, ister sokakta kedi bakın, baktığınız ve üzerine titreyeceğiniz kediniz mutlaka kusacak. Peki kediler neden kusarlar? Bu bir hastalığa mı işaret ediyor.
 
Kediler neden kusar? sorusunun yanıtını arayanlar ilk olarak bu sebepleri bilip buna göre harekete geçmek zorunda. Çünkü kedilerin ne kustuğu kedinizin durumu ile ilgili bilgi verebilir. Bu hassas canlılar bir çok sebepten kusuyor olabilir. Kustukları şeye göre harekete geçmeniz daha doğru olacaktır.
 

KEDİLERİN KUSMA NEDENLERİ

 
Kedi kusma nedenleri tehlikeli ve tehlikesiz olarak ikiye ayrılabilir. Tehlikesiz olanlar genelde kedilerinizin sağlığı açısından önemli bir reflekstir. Fakat tehlikeli olanlar mutlaka veteriner gözetimi veya cerrahi müdahale gerektirir.
Kediler neden kusarlar Kedilerin Kusması Hastalıktan Mıdır
 
Tehlikesiz kusma nedenlerine baktığımızda;
 
  • MAMA DEĞİŞİMİ NEDENİYLE KUSABİLİR
 
Mama markasını, türünü veya yapısını değiştirmek kedilerde kusma refleksinin görülmesine neden olabilir. Eğer bu süreç devam ederse ilk olarak alıştığı mamaya dönmeyi tercih ediniz.
 
  • TÜY YUTMASI NEDENİYLE KUSABİLİR
 
Kedilerinizin tüyleri sıkça dökülür. Kediniz de kendisini yalayarak temizlediği için bu tüyleri yutar. Bu da doğal olarak kusmasına neden olur.
 
Eğer bu süreç sık oluyorsa ilk olarak kedilerinizin tüy dökmesini engellemek veya azaltmak adına gereken ürünleri alabilirsiniz.
 

KEDİLERİN HASTA OLDUĞUNU GÖSTEREN KUSMA NEDENLERİ

 
Tehlikeli kusma nedenleri mutlaka veterinere götürmeniz gereken sebepler arasındadır. Bunlar;
 
 Parazit barındırması, zehirlenmesi, yabancı madde yutması, depresyon
 
Tehlikeli kusma nedenlerini şu işaretlerle anlarsınız;
 
  •  Kediniz kan kusuyorsa tehlikelidir.
  • Projektil Kusuyorsa tehlikelidir.
  • Kusma davranışı sık tekrar ediyorsa tehlikelidir.
Bunun dışında akut kusma adını verdiğimiz, refleksif, genelde yediği yemekleri çıkardığı ve sık tekrarlanmayan, incelediğinizde tüy barındıran kusmuklar ve kusmalar tehlikesiz olarak görülür. Sık tekrarlanmıyorsa panik yapacağınız bir neden yok.
 

KEDİMİN KUSMASI NORMAL Mİ?

 
Evinizdeki kedinin kusması son derece normal. Tüy yutması, yeni aldığınız mamaya uyum sağlayamaması, siz evde yokken yememesi gereken bir şeyler yemesi büyük sorun. Fakat sık tekrarlanmadıkça kusmalar normaldir.
 

BESLENME ÇOK KRİTİK

 
Ve kedi kusmalarında en önemli olaylardan biri beslenmedir. Kedinizin daha az kusması ve sindirim sisteminin sağlıklı olması için iyi mama almalısınız.
 
Türkiye'nin en iyi mamalarını barındıran Cat Canis mağazamızı ziyaret ederek, en kaliteli, en sağlıklı mamaları temin edebilirsiniz. 


IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.